diumenge, 6 de març del 2011

El Matrimoni d'Skogafoss Happolati - Escena VII

Escena VII

(el saló amb LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN, asseguda a la butaca dreta prement amb els braços un coixí sobre el pit i LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN, ajaguda sobre el sofà)

LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN (desconsolada): No pot ser, Hekla, no pot ser! M’he promès amb un anarquista. Si em caso amb ell la família s’esfondrarà, i si no ho faig i trenco el compromís seré el blanc de tots els comentaris de la societat! Hekla, què faig? Estic en un carreró sense sortida!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Però, en Skogafoss t’estima?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Molt. Moltíssim. Però si m’estimés de veritat no m’hauria donat aquest disgust!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Doncs, si t’estima, per què no parles amb ell? Potser tot queda en un malentès i s’arregla. Pensa, Eyja, estàs promesa i les dues sabem que te l’estimes més que res al món. Saps que no podries viure sense ell i que el vols per a tu. Parla-hi, doncs!
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN:  Ai, Hekla, però… és molt perillós. És un anarquista. Un coco! Imagina’t que ens casem i un dia surt als diaris la seva fotografia! Quina vergonya per a mi! Quina desventura per a la família!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Au, va, que exageres. Potser és una mica controvertit però, noia, d’aquí a posar bombes a l’Òpera… hi va molt, no trobes? Saps a què es dedica?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Va estar uns anys a un col·legi al barri de Töölö i ara ha entrat a la universitat.
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Oh, universitari! I tan guapo que és! Saps escollir bé, germaneta!
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Sí, però és anarquista! I ateu! I això no pot pas ser!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN (múrria): Escolta, Eyjafjalla, si no el vols per a tu, ja me’l quedo jo, eh?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Au, va, calla’t, ximpleta! A veure si els ho diré als pares.
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Sí, sí, tu ves de santa i veuràs que poc que et dura. Em sembla que ets massa beata. Tens un home atractiu, intel·ligent, simpàtic, culte, atent i bo que es desfà per tu, i tu no el vols perquè… oh! és anarquista! Però dona! Si en aquest país els “cocos” no fan res! Només han posat una bomba i va ser abans que tu i jo nasquéssim! Els únics anarquistes que hi ha són els de les universitats. Hi ha algun catedràtic anarquista, algun socialista científic seguidor de Cabet, algun hobbista, algun vitalista… a les universitats hi ha de tot, com ha de ser! Jo en conec un que és socialista utòpic! De fet va estar tres anys vivint al falansteri de Gauja, prop de Trollesund.
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Com que “en coneixes un”? Es pot saber de què parles, Hekla?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Doncs d’un noi… de què sinó?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Però, com d’un noi?! I els pares no en saben res?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Absolutament res. Com els hi diria que estem festejant d’amagatotis?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Però, serà possible? I qui és aquest jovenet? Quants anys té? D’on l’has tret?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Paciència, germaneta. (múrria) Jo no tinc tantes manies com tu. Té dinou anys i estudia filosofia a la facultat de la ciutat. Es diu Jokanne van Fugger. Ens vam conèixer a una tertúlia al Cafè Reforma.
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: I quan has anat tu al Cafè Reforma? Però si és la Meca de les detencions! Ah! Que potser ara tu també ets anarquista?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Calma, Eyja, calma. No, no sóc anarquista, sóc socialdemòcrata. Sufragista, feminista i partidària d’una monarquia més “humana”.
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Oh! Mare meva! Estic rodejada de rebels i de buscabregues! I quan has anat tu al Cafè Reforma? Amb els pares no haurà estat, no?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Però, tu què et creus? Et penses que jo, les nits dels dissabtes em quedo quieteta al llit com una bona noia?
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Dona, jo bé que t’hi veig dormir.
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: El que veus són coixins amuntegats sota les mantes, Eyja. Jo fa deu mesos que cada dissabte, quan els pares dormen, me’n vaig a veure en Jokanne van Fugger d’amagat. Surto per la porta del darrere vestida amb robes del majordom i m’arribo al centre en els tramvies nocturns.
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Però, Hekla! Saps què diran els pares si se n’assabenten? Serà tot un escàndol! I qui és aquest van Fugger?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: És un dels oradors del cafè. El vaig sentir parlar per primera vegada una nit de gener. Passades unes setmanes el vaig anar a conèixer en persona i es va enamorar de mi. És tan maco… li faries un petó, i dos, i tres, i quatre, i cinc centenes… Defensa les idees de Cabet d’una forma tan suggerent! El pit li puja i li baixa d’una forma quan parla que t’hi adormiries a sobre de pur plaer. Va marxar del falansteri de Gauja fa un any i va venir aquí a fer conferències sobre les seves vivències. De fet, d’aquí poc en farà una sobre el que jo anomeno “la nova monarquia”. (múrria i entremaliada) Li he escrit jo…
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Hekla! Acabaràs detinguda! Això són injúries contra la corona! I roinaràs la família! Escolta’m bé: et prohibeixo taxativament que tornis a fer les teves sortidetes nocturnes! Tens setze anys, encara ets una nena!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: I què? Que potser no puc pensar per mi mateixa? T’hauria de fer vergonya! Tu pots ferir el cor del més meravellós dels homes, com és en Skogafoss, però jo no puc llegir en Bakunin!
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: Bakunin?! T’hauries de preocupar de les lliçons de francès i aritmètica, i no de llegir barbuts pollosos!
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN (enrabiada): Je sais beaucoup plus français que toi! Et physique aussì. Et histoire. Et economie! Et phylosophie! Sais-toi me dire la loi universelle de la gravitation? Ou l’Impératif catégorique de Kant? Ou la loi d’offre et démande d’Adam Smith? Ou me devéloper un méthode du pivot de Gauss? Tu es si idiote!
LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN: On has après tot això?
LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN: Llegint els llibres de la biblioteca de Palau. Saps? No sóc l’única partidària de reformar la monarquia que hi ha a aquest país. El Coronel Sigurdsson, secretari de Sa Majestat també ho és. O el Capità de la Guàrdia Reial Johann Ludvig Spanke! O el Bibliotecari de Sa Majestat Heikki Pjöllen! I tots són amics d’en Jokanne van Fugger i, ergo, també amics meus! Les tardes que vaig amb les meves amigues al club, anem totes a la biblioteca reial amb el senyor Pjöllen! Què et pensaves? Que jo era una altra senyoreta estirada com tu? Tu seràs molt maca, però no tens més que serradures al cap! Mira en Skogafoss! Es mor per tu i el refutes només perquè no és creient i és d’esquerres? Ets una idiota, però de dimensions megalítiques! Saps què et dic? Que si no m’estimés en Jokanne, ben a gust et robava en Skogafoss, i me’l quedava per mi sola, ximpleta! A veure si obres els ulls, estúpida!

(LA GERMANA PETITA HEKLA KUTHEIMEN fa mutis amb pas accelerat. LA JOVE EYJAFJALLA KUTHEIMEN es queda desconsolada, neulida, abraçada al coixí amb el cap cot)

1 comentari:

  1. I es aquí quan Eyjafjalla descobreix que l'horitzó no es el final del món. Que hi han moltes més coses que fins ara les veia negres i ja les veu més clares.

    m'encanta!

    ResponElimina