divendres, 4 de març del 2011

El Matrimoni d'Skogafoss Happolati - Escena VI

Escena VI

(el mateix saló, dues butaques. EL PARE ERKKI HAPPOLATI i LA MARE JOHANNA HAPPOLATI)

EL PARE ERKKI HAPPOLATI (cridant molt fort i enrabiat, a punt de rebentar de ràbia, aguanta una carta amb la mà): Skogafoss!! Skogafoss!!!

(el fill entra corrents a l’escenari)

SKOGAFOSS HAPPOLATI: Digueu-me, pare.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI (iracund): Pot saber-se què significa això?! Això és una infàmia, un insult, una vexació i una indecència!!
SKOGAFOSS HAPPOLATI (ignorant): De què em parleu, pare?
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: De la carta que he rebut aquest matí, firmada pel senyor Kutheimen!
SKOGAFOSS HAPPOLATI: I què diu?
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Com que què diu? En ella, absolutament indignat, em notifica que la seva filla –que es la teva promesa!- s’ha passat tota la nit plorant al llit, sense voler veure ningú. Fins i tot la seva germana Hekla no ha pogut entrar al dormitori i l’ha fet fora a crits! I diu que va arribar a casa –venint de visitar-te- feta un mar de llàgrimes! Es pot saber què has fet, maleït inútil? A veure si encara haurà engegat el teu matrimoni en orris, espècie d’estúpid!
SKOGAFOSS HAPPOLATI: Ai, doncs no sé. Ja sabeu com són les dones, de vegades no s’entenen ni entre elles mateixes! Segur que si parlo amb ella se li passa.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI (enfadadíssim): Doncs ja pots córrer a arreglar aquest desastre! Estic a punt de firmar un contracte amb els alts forns del senyor Roiha i tu, estúpid idiota, m’ho engegues tot a Can Taps! Pobre de tu que aquest merder no s’arregli aviat perquè, sinó, rodaran caps!
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI: Però fill. Que no te n’adones el que aquest matrimoni comporta per a la família? Fama, diners i ferro! Molt de ferro pels trens del pare! Ho has d’arreglar tot abans no sigui massa tard. D’aquí uns dies és el ball de Nadal al Club Metropolità i us presentarem oficialment com a promesos. (resignada) Esperem que això et tregui la reputació de buscavides. Ah! I recorda que el dia de l’aniversari de l’avi, diumenge que ve, ens has de parlar dels estudis que has escollit. Ens faria molt feliços que fos economia o milícia ja que, per advocat, ja tenim en Hekken.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: M’has entès, degenerat? Corre a arreglar aquest desastre!
SKOGAFOSS HAPPOLATI (resignat): Sí, pare. Ara hi vaig.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Espera! Abans, et llegiré la carta en veu alta. Vull veure com se’t cau la cara de vergonya per haver-me posat en aquesta perillosíssima situació.
SKOGAFOSS HAPPOLATI: Digueu.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI (llegint): A l’atenció del senyor Erkki Happolati: M’adreço a vós per comunicar-vos que, la nit passada, la meva filla Eyjafjalla va tornar de visitar el vostre fill plorant desconsoladament. El cotxer no em va saber dir absolutament res i ella es va cloure a la seva cambra. No va poder entrar-hi ni tan sols la seva germana Hekla, a qui tant estima. Durant tota la nit va estar plorant, fins al punt que la meva dona va haver de pujar a consolar-la perquè no podíem dormir de nerviosisme. Segons sembla el responsable d’aquest incident és el vostre fill Skogafoss. Us exigeixo que l’altercat quedi resolt immediatament i una explicació per part del vostre fill. Atentament, Juhn Kutheimen.
SKOGAFOSS HAPPOLATI: Res més?
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Res pel moment. Ja estàs anant a casa dels Kutheimen, parlant amb l’Eyjafjalla, i traient-me d’aquest fangal!

(SKOGAFOSS HAPPOLATI fa mutis. S’apaguen els focus)

1 comentari: