dissabte, 26 de febrer del 2011

El Matrimoni d'Skogafoss Happolati - Escena II

Escena II

(El mateix saló, aquest cop sense ningú. Apareixen EL PARE ERKKI HAPPOLATI i LA MARE JOHANNA HAPPOLATI amb una carta i s’asseuen al sofà. El pare se serveix un conyac de l’ampolla que hi ha sobre la taula en un got de cristall. LA MINYONA SKOTTA acompanya a SKOGAFOSS HAPPOLATI fins el saló, fa una reverència, SKOGAFOSS HAPPOLATI s’asseu a la butaca i la criada fa mutis pel fòrum)

EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Skogafoss, ja tenim la noia perfecta. Hem trobat la promesa idònia per a tu. Rica, de bona família, educada, disciplinada i amb una reputació irreprotxable.
SKOGAFOSS HAPPOLATI (visiblement desil·lusionat): Vejam, parlem-ne.
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI: És la filla gran dels Kutheimen. El seu nom complert és Eyjafjalla Ylajali Einikki Kutheimen. El seu pare, Juhn Kutheimen, és un reputat metge de la ciutat. Són oriünds de la província de Turkhiets, concretament d’un poblet anomenat Anoelli. El pare va venir a la ciutat amb disset anys per estudiar medicina i es va casar amb Élide Roiha, filla d’Eugen Roiha, un important industrial de l’acer. Van tenir dues filles, Eyjafjalla i Hekla. L’Eyjafjalla té divuit anys i la Hekla en té setze. S’han enriquit moltíssim. El pare s’ha fet molt famós com a metge. La seva renda anual és elevada, les filles han anat a l’escola Sankt Peter i són molt educades. És perfecte per continuar mantenint els Happolati al més alt de la societat urbana.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Creiem que és el moment que la vagis a conèixer, en uns pocs dies. La família sembla estar disposada a reconèixer el matrimoni i la dot, de moment, és important.
SKOGAFOSS HAPPOLATI: De quant és, la dot?
EL PARE ERKKI HAPPOLATI (taxant i groller): D’això tu no n’has de fer res.
SKOGAFOSS HAPPOLATI: ¡Oh, per amor de Déu! Si sóc jo qui s’hi ha de casar, com a mínim m’agradaria saber quan volen pagar per mi, no? La meva cotització en borsa, no?
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI (indignadíssima): Com, la teva cotització en borsa? Però tu què t’has cregut? Actituds d’aquesta lleugeresa han fet que siguis al punt de mira de tots els clubs de societat! A veure si aprenem a comportar-nos, que ja aniria essent hora, barroer!
SKOGAFOSS HAPPOLATI: Sí, mare, el que vós digueu.
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Mira, aquesta és la carta que hem rebut avui mateix.

(SKOGAFOSS HAPPOLATI agafa la carta de la mà del seu pare i llegeix en veu alta)

SKOGAFOSS HAPPOLATI (llegint): Estimat Senyor Erkki Happolati: és per nosaltres un honor rebre l’altíssima atenció que vós ens heu brindat en escollir la nostra família com a pròxima a rebre el vostre llinatge. La nostra filla Eyjafjalla se sent orgullosa d’haver estat escollida i jo us prometo que servirà el vostre fill Skogafoss amb la devoció i respecte esperats d’aquesta la nostra família. Així mateix us convido a visitar-nos el pròxim divendres a la tarda a la nostra residència per tal de fer conèixer els dos joves. És per a mi un plaer. Atentament, Juhn Kutheimen.
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI: I doncs? No et sembla una família encantadora?
SKOGAFOSS HAPPOLATI:  Però, mare, vós heu vist mai aquesta noia? Sabeu si és alta, baixa, rossa, morena, prima, grassa…?
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI: No, no l’he mai vista, però ben segur que t’agradarà. Ara sí, una cosa li puc reprotxar. Se’n parla molt bé, però mai l’he vista a cap club, ni a cap festa. Deu ser molt tímida.
SKOGAFOSS HAPPOLATI: I se suposa que divendres hi he d’anar? Sense conèixer-la de res?
EL PARE ERKKI HAPPOLATI: Per descomptat! Hi aniràs, amb les teves millors robes, i faràs gal·la dels modals més exquisits que tinguis. He dit!
SKOGAFOSS HAPPOLATI (exhaust): Està bé, pare. Hi aniré.
LA MARE JOHANNA HAPPOLATI: A més, segur que gaudiràs. Es comenta que són una família meravellosa.

(els focus s’apaguen i els tres fan mutis).

1 comentari: